Beperking is geen begrenzing

Wijsheid is gratis te verkrijgen. Zo hoorde ik deze week op de radio het levensmotto van een kind met een beperking: “kan niet, bestaat niet”. Ondanks dat het kort, krachtig en prachtig is, voelde ik gelijk verzet. De onderliggende gedachte spreekt me aan, maar feitelijk klopt het niet. Hoe zou het dan voor mij moeten klinken om de essentie zonder verzet te omarmen? Zonder dat dit het onderwerp was, hoorde ik bij een klant het volgende pareltje voorbij komen: “laat een begrenzing in je kennis, geen begrenzing van je mogelijkheden zijn”. Een antwoord op mijn vraag die zichzelf gelijk bevestigd. De natuur in optima forma, zelfs als je woord kennis door menig ander woord vervangt.

Naar het overzicht
3,95 miljard jaar experimenteren resulteert in werkende voorbeelden voor natuurlijk organiseren

De natuur als spiegel voor uw organisatie

 • Aanpassen

  Natuurlijk aanpassen is het primaire proces in de natuur.

 • communicatie

  Natuurlijk communiceren beïnvloedt gedrag.

 • Leiderschap

  Natuurlijk leiderschap is onontbeerlijk, maar kent vele gedaanten.

 • Samenspel

  Natuurlijk samenspel is de belangrijkste stuwende kracht in de natuur.