Het verloren kind

Kon ik de wereld nog maar als kind bezien. Iets wat ik veelvuldig hoor om me heen. Woorden die dan vaak genoemd worden zijn: nieuwsgierige onbevangenheid, openheid, puurheid en verwondering. Vaak wordt aangegeven dat onze maatschappij de veroorzaker is van het verlies van deze capaciteit. Maar welke rol speelt het kind zelf? Joris Luyendijk gaf mij gisteren een mooi inzicht. Die permanente verbazing zie ik ook niet in de natuur. Ik vroeg me wel af waardoor we deze capaciteit met name verliezen? Zowel vanuit de maatschappij als vanuit het kind bezien. En hoe we het weer kunnen hervinden als dat nodig is? Ik heb een idee, maar ben benieuwd naar jullie gedachten.

Naar het overzicht
3,95 miljard jaar experimenteren resulteert in werkende voorbeelden voor natuurlijk organiseren

De natuur als spiegel voor uw organisatie

 • Aanpassen

  Natuurlijk aanpassen is het primaire proces in de natuur.

 • communicatie

  Natuurlijk communiceren beïnvloedt gedrag.

 • Leiderschap

  Natuurlijk leiderschap is onontbeerlijk, maar kent vele gedaanten.

 • Samenspel

  Natuurlijk samenspel is de belangrijkste stuwende kracht in de natuur.