Luisteren zonder woorden

Luisteren zonder oordeel. Het is een veel gegeven advies voor uiteenlopende uitdagingen. Het is ook een mogelijk antwoord op mijn vraag in mijn vorige blog. Het klinkt zo eenvoudig, maar hoe doe je dat? Bij dit soort vragen probeer ik antwoorden te zoeken in de natuur. De associatie die ik hierbij kreeg was een insect dat zijn uitwendig skelet (pantser) regelmatig moet wisselen. Het uitwendig skelet maakt het insect enerzijds sterk, maar is tevens een beperking. Dit vertaal ik dan weer terug naar de mens. Wat maakt ons sterk, maar is tevens een beperking? Mijn antwoord hierop is taal. Dat gezegd hebbende, hoe kun je dan luisteren zonder oordeel? Door te luisteren zonder woorden. Dat werkt voor mij veel makkelijker. Probeer het eens.

Naar het overzicht
3,95 miljard jaar experimenteren resulteert in werkende voorbeelden voor natuurlijk organiseren

De natuur als spiegel voor uw organisatie

 • Aanpassen

  Natuurlijk aanpassen is het primaire proces in de natuur.

 • communicatie

  Natuurlijk communiceren beïnvloedt gedrag.

 • Leiderschap

  Natuurlijk leiderschap is onontbeerlijk, maar kent vele gedaanten.

 • Samenspel

  Natuurlijk samenspel is de belangrijkste stuwende kracht in de natuur.