Harmonie is de uitkomst van de acceptatie en de integratie van conflict

“Ik ben meer van de harmonie”. Dat is wat ik vaak hoor als ik vertel dat samenspel zonder conflict onmogelijk is. Ik vraag me dan wel altijd af wat men bedoelt met harmonie. Op de vraag “waarom heeft de natuur zo'n aantrekkingskracht op mensen?”, hoor ik namelijk ook veelvuldig het woord “harmonie”. Alle organismen leven in harmonie met elkaar. Als dat waar is, en ik kijk naar de natuur, dan kom ik tot de volgende werkdefinitie van harmonie: harmonie is de uitkomst van acceptatie en integratie van conflict! Iets wat ik eenieder van harte aanbeveel om naar te leven.

Naar het overzicht
3,95 miljard jaar experimenteren resulteert in werkende voorbeelden voor natuurlijk organiseren

De natuur als spiegel voor uw organisatie

 • Aanpassen

  Natuurlijk aanpassen is het primaire proces in de natuur.

 • communicatie

  Natuurlijk communiceren beïnvloedt gedrag.

 • Leiderschap

  Natuurlijk leiderschap is onontbeerlijk, maar kent vele gedaanten.

 • Samenspel

  Natuurlijk samenspel is de belangrijkste stuwende kracht in de natuur.