Het leven is onderhandelen

Heb jij dat wel eens dat je het ergens helemaal niet mee eens bent, maar dat je het idee niet kan verwerpen vanwege de persoon die het tegen je zegt? Zo vertelde een vriend dat het leven volgens hem een kwestie van onderhandelen is. Dat druiste zo in tegen mijn gevoel. En toch liet het me niet los. Zou ik het mis kunnen hebben?

En het grappige is dat als je er mee bezig bent een antwoord uit het niets op je pad komt. Eerst vaag, maar als je het niet negeert, kom je het vaker tegen. En dan komt er een keuzemoment, ga ik naar het antwoord luisteren of blijf ik bij mijn eigen gelijk.

Onderhandelen stond voor mij gelijk aan de etymologische betekenis van woord namelijk “geld handel drijven”. Maar in het Afrikaans, toch een deel van mijn roots, betekent het “wederzijds praten”. En voor wederzijds praten is luisteren naar het antwoord onontbeerlijk. Waarbij antwoord letterlijk betekent “tegenwoord”. En als ik weet dat ontwikkeling verbonden is met wat ik niet weet, dan brengt gelijk krijgen me niet verder. Dan brengt onderhandelen, luisteren naar het tegenwoord, mij wel verder. En laat evolutie nu niet gaan over gelijk hebben of krijgen, maar over verder brengen door wederzijds handelen. Het leven is onderhandelen.

Naar het overzicht
Natuurlijk organiseren is gebaseerd op werkende voorbeelden voortgekomen uit 3,95 miljard jaar experimenteren

De natuur als spiegel voor mens en organisatie

 • Aanpassen

  Natuurlijk aanpassen is het primaire proces in de natuur.

 • communicatie

  Natuurlijk communiceren beïnvloedt gedrag.

 • Leiderschap

  Natuurlijk leiderschap is onontbeerlijk, maar kent vele gedaanten.

 • Samenspel

  Natuurlijk samenspel is de belangrijkste stuwende kracht in de natuur.