Waar geloof jij in?

In mijn jeugd heb ik een terugkerende droom gehad. In die droom bevind ik mij in een westernsetting en word ik onverwachts overmeesterd. Iemand zet een pistool tegen mijn hoofd en vraagt: “Waar geloof jij in? Als je me vertelt waar je écht in gelooft, dan blijf je leven”. Ik kon niets bedenken. Op het moment dat hij de trekker overhaalde, werd ik wakker. Zelfs toen ik wakker was, kon ik écht niets bedenken waar ik in geloofde. Het is een soort rode draad in mijn leven geworden, waarbij ik tevens naar de natuur kijk voor antwoorden.

Deze ringstaartmaki’s zitten op deze manier om hun lichaam op te warmen aan de zon. Het doet velen denken aan "zonaanbidding". Zou dit een inkijkje geven in hoe “het geloof” bij de mens is begonnen? Met de aanbidding van één van de krachtigste natuurgoden, de zon?

Tijdens deze crisis stel ik me ook regelmatig de vraag waar ik in geloof. Van alle meningen die ik lees over de huidige situatie, waar geloof ik nu echt in? En ook nu kan ik niets bedenken. En dan denk ik aan Richard Feynman die wetenschap ooit omschreef als het geloof in de onwetendheid van deskundigen. Geloof ik dan toch ergens in? Heeft de mens het als zingeving zoekend dier nodig om ergens in te geloven? Waar geloof jij in?

Naar het overzicht
Natuurlijk organiseren is gebaseerd op werkende voorbeelden voortgekomen uit 3,95 miljard jaar experimenteren

De natuur als spiegel voor mens en organisatie

 • Aanpassen

  Natuurlijk aanpassen is het primaire proces in de natuur.

 • communicatie

  Natuurlijk communiceren beïnvloedt gedrag.

 • Leiderschap

  Natuurlijk leiderschap is onontbeerlijk, maar kent vele gedaanten.

 • Samenspel

  Natuurlijk samenspel is de belangrijkste stuwende kracht in de natuur.